Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Agendacommissie

maandag 10 oktober 2022

19:30 - 20:30
Locatie

Zaal Angeren

Voorzitter
Raes, B.H.L.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3

    Een inwonerinitiatief is ontvangen. In de bijlage ontvangt u het voorstel. Achter het zgn slotje (ivm AVG) het document met indieners. De agendacommissie gaat over de agendering.

  4. 4

  5. 5

    De vorige vergadering is afgesproken dit jaar geen volledige update aan te bieden van de LTA. wel zullen relevante wijzigingen worden dorgegeven. De eerstvolgende update betreft de LTA 2023.
    De volgende wijzigingen zijn aangemeld:


    *Er zijn nog twee raadscycli in 2022. Voor de cyclus van november zijn er geen wijzigingen.
    "T.a.v. de cyclus in december zijn er een aantal wijzigingen. In de bijlage tref je een overzicht van de voorstellen voor de agenda van de raad in december aan. De wijzigingen zijn daarin geel gearceerd.
    Mogelijk uitstel inwerkingtreding Omgevingswet
    De Eerste Kamer besluit op 8 november a.s. over het al dan niet inwerking treden van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Voor de cyclus van december zien wij dat een aantal besluiten nauw samenhangen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Zo zijn er twee versies van de APV 2023 voorbereid, één waarin wel rekening gehouden wordt met de Omgevingswet en één zonder. Ook de legesverordening wordt beïnvloed door de Omgevingswet. Afhankelijk van de uitkomst van de besluitvorming in de Eerste Kamer zorgen wij zo spoedig mogelijk na die datum voor de agendering van de juiste documenten.
    Wijzigingen voor de cyclus van december

    1. Bestemmingsplan Limes-Achter Loostraat 63, Huissen, wethouder Sluiter
      Toelichting: De ter inzage legging van het plan heeft geen zienswijzen opgeleverd. Verwacht wordt dat het geen complexe besluitvorming betreft (tafeltjesmarkt en hamerstuk)
    2. Vaststellen doelgroepenverordening, wethouder Sluiter
      Toelichting: Het afgelopen jaar heeft de raad ons college verzocht om een doelgroepenverordening op te stellen (Motie grip op wonen). In afstemming met Overbetuwe en met ondersteuning van adviesbureau Companen, stelden wij onlangs vast dat dit vóór het van kracht worden van de Omgevingswet dient te gebeuren. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet (1-1-2023) kunnen straks in het Omgevingsplan de zaken opgenomen worden die nu in een doelgroepenverordeningen geregeld zouden worden (het vastleggen in bestemmingsplannen van betaalbare categorieën betaalbare woningbouw). De verwachting is echter dat de oplevering van het Omgevingsplan in de gemeente Lingewaard nog geruime tijd zal duren. Een doelgroepenverordening in de oude vorm (dus met uitwerking in het bestemmingsplan) is in ieder geval nog rechtsgeldig zolang de overgangsperiode van de Omgevingswet duurt (tot 1-1-2029). Voorwaarde hiervoor is dat deze dan wel voor 1 januari 2023 vastgesteld is.
      Mocht de in werking treding van de Omgevingswet worden uitgesteld, dan kan ook dit besluit naar een later moment worden doorgeschoven.
    3. Zienswijze ontwerp Notitie Reikwijdte en Detailniveau, wethouder van den Bos
      Toelichting: In de Groene Metropoolregio is (via een regionaal vastgesteld plan van aanpak) afgesproken om de raad (de raden) de mogelijkheid te bieden een zienswijze te geven over de ontwerp Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze gaat vooraf aan de milieueffectrapportage (planMER) om uiteindelijk in 2023 te komen tot de RES 2.0. De ontwerp NRD is gereed en bevat de onderzoeksaanpak voor de planMER. Daarmee is het moment gekomen om de NRD vrij te geven voor zienswijzen van betrokkenen en een gemeentelijke zienswijze voor te leggen aan de gemeenteraad. De sluitingsdatum voor het indienen van zienswijzen is bepaald op 23 december 2022."
  6. 6

    Woensdag 21 september: Raadsvergadering
    Donderdag 29 september: Inforonde (Zie ook brief inspreker)
    Donderdag 6 oktober: PA


    Vraag die speelt ten aanzien van de inforonde is hoe om te gaan met naast technische vragen ook bestuurlijke vragen. Dit kwam naar voren in het overleg van de fractievoorzitters. Op zich zouden (technische) verhelderende en duidelijke vragen ook aan wethouder gesteld moeten kunnen worden. De voorzitter moet er dan op toezien dat er geen politieke standpunten, vragen en antwoorden  worden gewisseld conform het reglement.


    Vraag was ook of de nieuwe opstelling bij de inforonde verleidde tot het inbrengen van standpunten.
    (advies van de griffie is om minimaal te gaan werken met de katheders en vragenstellers te vragen naar het katheder te gaan als zij een vraag hebben)

  7. 7
    Raadsvergadering 13 oktober 2022
  8. 8

    De volgende vergadercyclus betreft de behandeling van de begroting. In de bijlage treft u een behandelmemo.

  9. 9

    - Voor de ROA van 19 januari was een voorstel gedaan over de wijkplatforms. terugkoppeling vraag evaluatie vraag wijkplatforms:
    "Dit onderwerp wordt meegenomen in het nieuwe beleid rondom inwonersparticipatie dat weer een onderdeel is van het grotere participatiebeleid.
    Zie bijgevoegde vastgestelde documenten/voorstellen waarin staat dat de rol en functie van de wijkplatforms meegenomen wordt in het nieuwe beleid.
    Bijlage amendement, de adviezen worden opgevolgd
    Het bestaan van de platforms op zijn minst te continueren tot het einde van de bestaande nota inwonersinitiatieven die loopt tot 2020.
    3. In de voorbereiding van een opvolgende nota inwonersinitiatieven rol en functie van de wijkplatforms integraal mee te nemen en de platforms ook als een van de partners bij deze voorbereiding te betrekken.
    De punten 2 en 3 in het huidige besluit ongewijzigd te hernoemen als punten 4 en 5.
    In het collegevoorstel:
    Eind 2017 is een amendement aangenomen over het vervolg van de wijkplatforms. Afgesproken is de inzet te continueren tot het einde van de nota “Ruimte voor inwonersinitiatieven”. De rol en functie van de wijkplatforms willen we de komende tijd voortzetten en deze zal ook in de opvolgende nota RvI worden meegenomen.
    In de raadsinformatienota:
    Op 23 november 2017 is n.a.v. het nazorgonderzoek rekenkamercommissie over wijkplatforms
    een amendement aangenomen over het vervolg van de wijkplatforms. Afgesproken is de inzet van de wijkplatforms te continueren tot het einde van de nota RvI. Wijkplatforms zijn een onderdeel van de notitie Inwonersinitiatieven. De rol en functie van de wijkplatforms wordt in de volgende beleidsnota RvI wederom meegenomen. We zien een nadrukkelijke koppeling tussen inwonersinitiatieven, WOP’s / DOP’s en wijkplatforms.
    Inmiddels is er met de wijkplatforms en de portefeuillehouder Nick Hubers ook een bijeenkomst in de planning voor 9 november waarbij “evaluatie en vervolg” een belangrijk agendapunt is.
    Ook volgt er in het kader van het participatiebeleid een informatienota voor de raad.
    De ROA in januari is vooral bedoeld voor het bijpraten met en over de Wijk- en dorpsontwikkelingsplannen."


    Donderdag 29 september heeft de wethouder aangegeven dat evaluatie plaatsvindt in het eerste kwartaal van 2023 bij evaluatie van inwonersinitiatieven.


    Overigens inmiddels bekend dat de Wethouder niet kan. Verzoek van zijn kant om het dan op een woensdag te doen in dezelfde cyclus (11 of 25 januari). Alternatief is de inzet van de ROA van donderdag 17 februari.

  10. 10
    Sluiting