Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Agendacommissie

maandag 8 juni 2020

19:30 - 20:30
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Bouwmeister-Bremer, M.J.

Agendapunten

  1. 10
    Opening
  2. 20
    Vaststellen agenda
  3. 30

    - Afscheid voorzitter Jongerenraad: Thomas Pouwels in de raad.

  4. 40
    Ingekomen stukken/verzoeken
  5. 40.A

    Uitgenodigd bij dit onderwerp mevrouw Pronk.


    Geachte leden van de agendacommissie,
    Uw raad krijgt op 24 juni een presentatie over de Regionale Energie Strategie (RES). In dit schrijven doen we een voorstel voor het te doorlopen proces om de raad in deze fase bij de RES te betrekken. Iedere gemeente mag zelf het proces vormgeven waarop de raad nu wordt meegenomen. Onderstaande kan besproken worden op 8 juni als de agendacommissie weer bij elkaar komt.
    Op 24 juni hebben we een uur de tijd om de raad bij te praten over de RES. We hebben dan de volgende onderdelen voor ogen;
    1. Presentatie betreft de huidige stand van zaken, inhoud voorlopige concept bod en wat dit betekent voor Lingewaard
    2. We vragen per fractie een eerste reactie op het voorlopige concept bod dat er nu is:
    a. Vormt dit voorlopige concept bod een goede basis om tot een bod RES 1.0 te komen?
    b. Vindt u het een goed voorstel om de zoekgebieden verder te onderzoeken, wetende dat deze zoekgebieden niet binnen de huidige beleidskaders passen, maar dat deze aangedragen zijn vanuit stakeholders?
    3. Beschrijving vervolg: ophalen reactie raadsfracties, bundeling en terugkoppeling
    Praktisch horen we graag of er al zicht is op het tijdstip dat dit onderwerp geagendeerd is op 24 juni.
    We willen de fracties vragen om voor een bepaalde datum (laten we die datum samen bepalen) hun reactie toe te sturen. Vervolgens hebben we twee opties:
    1. Bundelen en comprimeren van de binnengekomen reacties, door de griffie icm ambtenaar
    2. Werksessie met woordvoerders vd fracties, om binnengekomen reacties te bespreken en samen met ambtenaar een gezamenlijke reactie te formuleren
    Er komt in ieder geval één geheel als reactie van de raad van Lingewaard, dat krijgt de vorm van een brief van circa 1 A4 (ONDER VOORBEHOUD), die we ‘’reactienota’’ noemen.
    Het liefst hebben we één gezamenlijke reactienota, we denken dan het sterkst over te komen met één statement. Het gaat erom kernachtig weer te geven wat de raad ervan vindt.
    Zouden jullie een moment aan kunnen wijzen waarop de raad de brief kan vaststellen? Dit dient voor 8 september te gebeuren, aangezien dit de uiterste datum is dat het college kan besluiten over het concept bod. Het college stuurt de reactie van de raad mee met het besluit.
    Twee beslispunten liggen dan voor:
    1. Kennisnemen van het concept bod
    2. Reactienota vaststellen
    Wat gebeurt er met deze reactie vanuit de raad van Lingewaard?
    De reacties van de raden, staten, algemene bestuursleden worden door de werkorganisatie RES Regio AN gebundeld en samengevat in een oplegnotitie die toegevoegd wordt aan het concept bod dat op 1 oktober a.s. wordt ingediend bij het rijk. Vervolgens worden deze reacties meegenomen in de periode tot 1 juli 2021, wanneer het definitieve bod RES 1.0 wordt ingediend.
    Het college neemt de reactie van de raad mee in het participatietraject RES dat volgt in het najaar.
    Een tweede periode waarin het gesprek met de raadsleden gevoerd wordt, ligt tussen 1 oktober 2020 en 1 juli 2021. Deze periode wordt afgesloten met een raadsbesluit over het definitieve bod RES 1.0.

  6. 40.B

    Uitgenodigd voor dit onderwerp de heer Bruckwilder en Sluiter.


    Voor de notitie over omgevingswaarden als onderdeel van de omgevingsvisie graag een “live” bijeenkomst (avond, tijdsduur ca. 2 uur) met woordvoerders van alle fracties. Vanwege de mogelijkheid voor onderlinge discussie graag een “live bijeenkomst”. Parallel wordt een afgeschermd digitaal platform open gesteld waarmee alle raadsleden input kunnen leveren. Vanwege alle actuele maatregelen voor vergaderen graag 1 woordvoerder per fractie in de “live” bijeenkomst. Onderwerp is de omgevingsvisie en qua woordvoering kunnen fracties zelf bepalen of zij dat vanuit ruimte, leefbaarheid, sociaal of een andere invalshoek benaderen. College heeft nog een voorbereidende bijeenkomst op 23 juni, dus graag na de 23e en voor de zomervakantie. Wij kunnen dan tijdens de zomerperiode toewerken naar participatie van inwoners(groepen) na de vakantie.
    De bijeenkomst gaat over omgevingswaarden. Voor het gesprek hebben we een aantal tijdblokken gepland over
    - Voor welk Lingewaard maken we de visie (inwoneraantal van ca. 50.000 of groeien we naar ca. 75.000?)
    - Leefbaarheid als basis voor het naar boven halen van omgevingswaarden
    - Definitie van leefbaarheid
    - Betekenis van programma’s (voor wonen, mobiliteit, bedrijvigheid, energietransitie, CUP, WOP, DOP, etc. voor de leefbaarheid / visie
    - Lingewaard in de regio
    De bijeenkomst voeren we in bovenstaande tijdblokken en aan de hand van enkele scenario’s die + en – punten laten zien voor de verschillende thema’s / onderwerpen.
    Het digitale platform zetten we open na de voorbereidende bijeenkomst van college en we zullen jullie per mail daarop attenderen.

  7. 40.c

    Dag Patrick,
    In navolging van het debat van gisteravond wil ik graag aan de agendacommissie vragen een moment te prikken over het geheime rapport over de nieuwe bedrijventerreinen te spreken.


    Met vriendelijke groet,


    Léon Dekkers

  8. 50

  9. 60

    Digitale Raadsvergadering 14 mei 2020
    Digitale Inforonde 28 mei 2020
    Digitale Politieke avond 4 juni 2020

  10. 70
    LTA
  11. 80

    Hiervoor wordt verwezen naar iBabs 11 juni 2020

  12. 90

    Op deze avonden worden de financiele stukken behandeld.
    Daarnaast is de vorige bijeenkomst afgesproken ook het bestemmingsplan Vleumingen mee te nemen (zie bijlagen). Voorgesteld wordt de vragen schriftelijk te laten stellen.


    De procedure is zoals eerder aangegeven als volgt:


    Inforonde woensdag 17 en donderdag 18 juni 2020: Digitaal door drie sessies te houden: Sociaal domein op woensdag 17 juni. Ruimte en “Overig” op 18 juni. De laatste twee sessies vinden achter elkaar plaats, en niet gelijktijdig.
    Voorstel is de presentatie vooraf op te nemen en als video te verspreiden.


    Donderdag PA 25 juni: Hybride, waarbij bespreking uitgebreid plaats vindt in de Valom en vanuit huis. In de Valom sluiten dan maximaal twee vertegenwoordigers per fractie aan.
    Voor de raad staan twee avonden gepland op 1 en 2 juli. Hiervoor het volgende:
    Woensdag 1 juli: (noemen we een PA ipv een raadsvergadering) uitgebreide bespreking stukken in hybride vergadering inclusief bespreking moties en amendementen. Deze vergadering loopt door totdat eigenlijk gestemd zou worden inclusief stemverklaringen etc. Deze laatste handelingen moeten of geheel fysiek of digitaal gebeuren daarom:
    Donderdag 2 juli: Digitale raadsvergadering met vragenronde, vaststellen besluitenlijsten etc. en stemmingen over de stukken inclusief stemverklaringen.

    Bijlagen

  13. 110

    De raad heeft eerder aangegeven twee keer per jaar te willen worden bijgepraat over projecten. Deze avond wordt de raad bijgepraat over SGS en Accommodaties Gendt. Daarnaast informeert de wethouder de raad over het conceptbod RES. Waarschijnlijk presentaties vanuit vergaderzaal 1, waarbij deelnemers thuis vragen kunnen stellen aan aanwezigen in de zaal. Alternatief is om de Valom te reserveren en twee vertegenwoordigers per fractie uit te nodigen.

  14. 120

    Eerder stond de datum gereserveerd van 1 september 2020 voor de installatie van de nieuwe burgemeester.
    De procedure is inmiddels gestart met enige vertraging.
    Voorgesteld wordt de aanbevelingsraad te beleggen op dinsdag 7 juli 2020
    Voor de installatie is contact geweest met het Ministerie en de Provincie. Zij geven aan een voorkeur te hebben voor installatie op donderdag 24 september 2020. Deze datum wordt dan ook voorgesteld.

  15. 130
    Wat verder ter tafel komt
  16. 140
    rondvraag
  17. 150
    Sluiting